Lustbåt noterar att pysselsässongen är här. Den började som vanligt lagom till jul. Men i motsats till dem som ägnat sig åt tomtetillverkning slutar vi som sysslar med båtpyssel inte när granen är på plats eller ens till trettondagen. Tvärtom skulle vi mer kunna likna detta båtpyssel med ett sådant skov eller period som vara ända till påska.
Det brukar börja ungefär samtidigt som den första snön faller. Och det var inte annorlunda i år. Redan strax efter trorrsättningen hade jag varit i båten och skruvat ned all trägarnering i sittbrunnen. Och när jag klättrade ned så passade jag på att ta med en av luckorna på badbryggan. Bara för att testa som jag sa….
Efter 30 år var träet en smula matt och blekt, och jag tänker att det kunde förtjäna en uppiffning som kanske håller till skepparen ska huggas upp. Men jag började inte med en gång. I stället fick trägarneringen ligga i källaren och vänta tills midvinternattens köld blev hård. Då var det dags att börja säsongens båtpyssel.
Båtpyssel – Två vita och en brun
Båtpyssel är att likna vid en ”period” som vissa missbrukare hamnar i. Man vet att den är på gång men ändå går den inte att undvika. Och man kanske inte ens vill. Det brukar börja med en en inköpsrunda. En flaska lacknafta, en burk lack/fernissa från Biltema, en liten butelj med brun Herdins lackbets (teak 722) och några fina slippapper till slipmaskinen några penslar är vad som behövs. Sen är det bara att gå ned i källaren och låta perioden ta sin början.

… och som alla förstår här det om efter, ett lager lackbets på plats och i väntan några lager klarlack.
Lacka Rätt
Du börjar ditt båtpyssel med att slipa så du blir av med den gamla lacken. Men ta det försiktigt, teakfaner är nämligen tunt och det gäller att inte ta för mycket. Går du i genom blir det fult. Den limmade plywood skivan suger nämligen ingen bets, och du får en ljus fläck. Sedan plockar du fram penseln och lägger på ett lager lackbets innan de är dags för första lagret lack.
Betsandet är en uppgift som i år sköts av dottern. Förr brukade jag använda en svamp eller trasa, men nu kör vi pensel för att få mer lyster.
Även om det finns impregnering av ädlare sort så lackar jag med Biltemas Fernissa.
Använd gärna billiga penslar fån Clas i sjön, men stryk ut lacken noga. Först i träts längdriktning, sedan på tvärs och sedan åter i längdriktningen. Och glöm inte att slipa för hand mellan strykningarna. ( Är du lat kan du nöja dig att slipa mellan vart annat lager.) Till slipning kan jag rekommendera att använda utslitna fina papper från slipmaskinen. De gör en lagom matt ruggad yta utan djupa spår i laken.
Jag skriver det här för ingenstans står att läsa hur man ska göra för att måla så det täcker.
Två till tre lager lack ska räcka enligt burken. Det är säkert sant. Det ser ok ut för snickerier inomhus. Men är man inne i en båtpysselperiod så blir det lätt ”bara ett till”, och sant är att lägger du på fyra eller fem lager får du en riktigt högglansig yta.
Inlägget Båtpyssel- varar väl till påska dök först upp på Lustbåt.